Laxmoussetårta med dillgelé

Serverar: 8 portioner

Passar på buffébordet och som förrätt.

Ingredienser

  • Botten
  • 100 g smör
  • 5 rågbröd, skivor, grovt, ca 235 g
  • Fyllning
  • 4 gelantinblad
  • 5 dl créme fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • 400 g kallrökt lax, fint tärnad
  • 1 röd lök, liten, hackad
  • 1 knippe dill, fint skuren
  • 2 tsk akaciahonung
  • 2 msk stenbitsrom, röd
  • 1 msk citron, pressad saft
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • Gelé
  • 2 gelantinblad
  • 1 dill, bunt
  • 1 kruka citronmeliss
  • 2 dl vatten
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Smält smöret i en kastrull och låt det bli lätt brynt. Mixa brödskivorna i matberedaren och tillsätt smöret under gång. Sätt fast ett smörpapper i botten på en rund bakform med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter.
    2. Tryck brödsmulorna mot botten och ställ kallt en stund. Lägg gelantinbladen i kallt vatten, cirka 5 minuter.
    3. Vispa créme fraichen hårt och blanda med gräddfil, lax, rödlök, dill, honung, stenbitsrom, citron, salt och peppar. Smaka av.
    4. Krama ur gelantinbladen och smält dem i en kopp, cirka 10 sekunder i mikron. Rör ner dem i mousseblandningen. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Plasta och ställ in i kyl, cirka 3 timmar.
    5. Lägg gelantinbladen till geléet i kallt vatten, 5 minuter. Grovhacka dill och citronmeliss. Lägg ner i kokande saltat vatten, 10 sekunder. Häll bort vattnet i en sil och spola av dill och citronmeliss i kallt vatten. Mixa det kryddgröna med en mixerstav och 2 dl kallt vatten, tills allt är jämngrönt. Häll vätskan genom en finmaskig sil, smaka av med salt och peppar.
    6. Krama ur gelantinbladen och smält dem i en kopp, cirka 10 sekuder i mikron. Rör ner i den gröna vätskan. Låt stå tills den börjar bli trögflytande. Häll över laxmousseni formen och låt stelna.
    7. Ta loss laxmoussen och skär tårtbitar och lägg upp på ett fat. Dekorera med citronmeliss.
    8. Lycka till! Smaklig måltid

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    jan-q 28 maj 2010

    Tack Ros för mycket god recept.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben