Inkokt ål i dillgelé med örtagårdssås och kokt potatis
Serverar: 4 portioner
Tid: 45 minuter
Gammal svensk husmanskost när den är som allra bäst.
Lite förvånande att det inte fanns på MK.
Örtagårdssåsen redovisas i ett separat recept.
Övriga kommentarer är överflödiga!
Ingredienser
1 kg färsk och rensad ål
Kokspad
1 l vatten
1 ¼ msk salt
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
8 kryddpepparkorn
1 gul lök, tunt skivad
1 liten morot
Stjälkarna från två knippor dill
2 msk vitvinsvinäger
2 dl finhackad dill
Instruktioner
Skär ålen i 4 cm stora bitar, lägg dem i kallt vatten så att all eventuell kvarvarande blod sköljs bort.
Bind ihop dillstjälkar och moroten med steksnöre så att det går lätt att ta upp från grytan.
Häll vattnet till kokspadet i en gryta, tillsätt samtliga ingredienser utom den hackade dillen. Lägg ner de sammanbundna dillstjälkarna och moroten. Koka upp och låt småsjuda i ca 15 minuter.
Ta upp dillstjälkar och moroten.
Lägg ner ålbitarna och koka upp, småsjud 15-20 minuter.
När det återstår ca 5 minuter av koktiden tillsätts den hackade dillen.
När ålen känns färdig hälls allt upp i en skål, det skall bara vara så mycket spad att det lagom täcker. Låt kallna och ställ kallt, hels till nästa dag.
Servera med nykokt potatis och örtagårdssås samt dillgelén som ålen