Inkokt ål i dillgelé med örtagårdssås och kokt potatis

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

Gammal svensk husmanskost när den är som allra bäst. Lite förvånande att det inte fanns på MK. Örtagårdssåsen redovisas i ett separat recept. Övriga kommentarer är överflödiga!

Ingredienser

  • 1 kg färsk och rensad ål
  • Kokspad
  • 1 l vatten
  • 1 ¼ msk salt
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 8 kryddpepparkorn
  • 1 gul lök, tunt skivad
  • 1 liten morot
  • Stjälkarna från två knippor dill
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl finhackad dill
  • Instruktioner

    1. Skär ålen i 4 cm stora bitar, lägg dem i kallt vatten så att all eventuell kvarvarande blod sköljs bort.
    2. Bind ihop dillstjälkar och moroten med steksnöre så att det går lätt att ta upp från grytan.
    3. Häll vattnet till kokspadet i en gryta, tillsätt samtliga ingredienser utom den hackade dillen. Lägg ner de sammanbundna dillstjälkarna och moroten. Koka upp och låt småsjuda i ca 15 minuter.
    4. Ta upp dillstjälkar och moroten.
    5. Lägg ner ålbitarna och koka upp, småsjud 15-20 minuter.
    6. När det återstår ca 5 minuter av koktiden tillsätts den hackade dillen.
    7. När ålen känns färdig hälls allt upp i en skål, det skall bara vara så mycket spad att det lagom täcker. Låt kallna och ställ kallt, hels till nästa dag.
    8. Servera med nykokt potatis och örtagårdssås samt dillgelén som ålen

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben