Levainbröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 1 dag 6 timmar

Enkelt, saftigt och otrolig gott levainbröd med en härlig smak av surdeg. Surdegsbröd är inte lika svårt som det låter. Jag kalljäser mina bröd, på så sätt slipper man boka upp en hel dag hemma för att kunna göra lite gott bröd

Ingredienser

  • Dag 1 kväll eller dag två morgon
  • 100 g (1dl) Rågsurdegsgrund
  • 300 g (3dl) Ljummet vatten
  • 50 g (1 dl) rågmjöl
  • 150 g (2/12 dl) vetemjöl special
  • Dag två på eftermiddagen
  • Surdegen från gårdagen
  • 450 g (4 1/2 dl) vatten
  • 600 g (10–11 dl) vetemjöl special
  • 150 g (2-3 dl) rågsikt
  • 20 g (1 msk) salt
  • 3 g jäst
  • Instruktioner

    1. Blanda allt till surdegen i en rymlig bunke, täck med plastfolie och låt stå varmt över natten. Efter natten, ställ in i kyl. Om du gör surdegn på morgonen låt stå 8-10 timmar i rumstemperatur
    2. Blanda allt utom salt och kör i 4 minuter. Tillsätt salt och kör i 4 minuter på hög hastighet. Mjöla två jäskorgar eller lägg ner en handduk i ett durkslag och mjöla lätt. Mjöla ett bakbord lätt. Dela degen i två delar Runddriv degen lite lätt (Vik degen inåt mitten tills du kommit varvet runt dvs uooifrån till mitten, höger till mitten, vänster till mitten och nerifrån till mitten) Lägg på en handduk och in i kylen. Låt jäsa i ca 16-20 timmar. Om du vill att det ska jäsa snabbare. Låt degen jäsa först i rumstemperatur i en timma sen in i kylen. då går det snabbare.
    3. Sätt ugnen på 275 i god tid. Lägg en plåt i mitten eller baksten och en oöm plåt längst ner. Vänd upp bröden på antingen ett bakplåtspapper och sätt in dom i ugnen eller på en brödspade och sätt in de i ugnen. Snitta brödet om du vill. Placera några isbitar längst ner. Sänk temperaturen till 250 grader och låt stå i 15 minuter. Efter 15 minuter öppna ugnen var femte minut för att brödet ska få en knaprig skorpa och om du vill sänk temperaturen till 200 grader om de fått för mycket färg. Låt stå i 30-35 minuter. Låt svalna på ett galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben