Hjortstek med kantareller, selleripuré och fikonsås

Serverar: 6 portioner

Det ska vara rejält och robust till hösten! Fikon, sherryvinäger och senap bidrar med smaklig elegans.

Ingredienser

  • 600 g hjortstek
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 30 g smör
  • Syrad rödlök
  • 1 rödlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk socker
  • Selleripuré
  • 500 g rotselleri
  • 1 dl créme fraiche
  • ½ citron, rivet skal och saft
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Svartkål och kantareller
  • 200 g svartkål
  • 200 g kantareller
  • 30 g smör
  • ½ citron, rivet skal och saft
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Fikonsås
  • 1 msk skånsk senap
  • 2 msk sherryvinäger
  • ½ dl fikonmarmelad
  • 1 dl olivolja
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 skivor levainbröd
  • 30 g smör
  • Instruktioner

    1. Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Blanda rödlöken med vinäger och socker. Låt dra i minst 1 timme.
    2. Sätt ugnen på 125 grader.
    3. Putsa köttet. Salta, peppra och bryn köttet i smör runt om. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i mitten av ugnen ca 40 minuter tills köttet har en innertemperatur på ca 55 grader. Låt köttet vila innan det skärs upp.
    4. Skala och tärna rotsellerin i ca 1 cm stora tärningar. Koka sellerin i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Häll av och mixa rotsellerin till en slät puré med créme fraiche, rivet skal och saft av citron, salt och peppar.
    5. Plocka svartkålen i mindre bitar och strimla grovt. Rensa kantarellerna. Bryn svartkål och kantareller i smör. Tillsätt rivet skal och saft av citron samt salt och peppar.
    6. Blanda fikonmarmelad med senap, vinäger, olja, salt och peppar.
    7. Skiva köttet i tunna skivor. Stek bröden i smör. Fördela alla ingredienser på bröden.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben