Goda linfröbröd som passar både att servera nybakta och att att frysa in. Att baka sina frukostbullar i en långpanna är mycket enklare än att rulla dem en och en.
Linfrö är nyttigt eftersom det har hög halt kostfiber och Omega 3-fettsyror. Linfrö påstås även kunna bota trög mage.
Ingredienser
50 g jäst
2 msk smör
5 dl mjölk
3 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt honung, mjölk, salt, linfrö, nästan allt vetemjöl och rågsikt.
- Arbeta degen smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt c:a 45 min.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper.
- Tryck ut degen i långpannan och strö över lite vetemjöl. Markera brödens storlek med hjälp av baksidan på en kniv eller annat trubbig verktyg.
- Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler.
Liknande recept
Kommentarer (5)
Tack för ett bra recept. jättegoda och enkla! Jag hade rågmjöl ist för rågsikt, en dl mindre dessutom och tillsatte en dl havregryn. Gick bra med sirap+socker ist för honung (hade inte det hemma så jag tog vad jag hade). en 5:a till dig!
Hejsan jättegott bröd har bakat det flera gånger, tack för ett bra recept.
Tack för ett kanonrecept! Det blev jättegott! Jag ersatte ca 1 dl vetemjöl med 1 dl havregryn. Gjorde dessutom en omgång, där jag tillsatte ca 1 dl hackade svarta oliver och strödde flingsalt över. Rekommenderas starkt! ;D
Gott och enkelt! Toppbetyg.
Ett av de godaste hembakade bröd som jag har ätit! klar femma!