Liptauerost

Serverar: 4 portioner

En kryddstark färskost med ungerska traditioner. I ungern görs osten på fårmjölk, men här gör man den på keso och crème fraiche smaksatt med kummin, lök och slutligen det mest ungerska av allt - paprika!

Ingredienser

  • 500 g keso
  • 100 g smör
  • ½ dl crème fraiche
  • 1 gul lök
  • 3 - 4 tsk paprikapulver
  • 1 tsk kummin
  • ½ tsk salt
  • ½ dl finhackad gräslök eller persilja
  • Instruktioner

    1. Rör samman keso, smör och crème fraiche till en smidig massa.
    2. Skala löken och hacka den riktigt fint. Lägg den i ostblandningen.
    3. Krydda med paprikapulver, kummin, salt och persilja och rör om ordentligt.
    4. Täck över skålen med en tallrik eller plastfolie och låt osten stå kallt i cirka två timmar. Osten kan gärna stå längre eftersom den då mognar och tar till sig kryddornas smak mer. Den håller sig i kylskåp 4-5 dagar. Osten kan även serveras som dip till chips eller råa grönsaker. Annars är den god på kex, knäckebröd eller vanligt bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Bettan1969 10 oktober 2010

    Jag gjorde denna härliga ostkräm men jag tillsatte fetaost också, det är nämligen så jag lärt mig från min mor och det blev topengott.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben