Det är extra roligt att bjuda på en stor lussekaka på adventsfikat. Dina gäster kommer att bli riktigt imponerade!
Ingredienser
½ paket jäst för söta degar
75 g smör
2½ dl mjölk
½ paket saffran + 1 sockerbit
½ dl socker
½ tsk salt
7-8 dl vetemjöl
Fyllning
150 g mandelmassa
50 g smör
½ dl socker
2 msk vetemjöl
2 tsk kardemummakärnor
Garnering
Russin
Pensling
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli ca 37 grader, fingervarm. Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser sig. Stöt saffran och en sockerbit i en mortel och tillsätt det tillsammans med resten av degvätskan, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg och låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Blanda under tiden mandelmassa, smör, socker och vetemjöl i en bunke. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och rör ner dem i fyllningen.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den något. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena till en rund platta som mäter 30 cm i diameter. Lägg degplattan på en bakpappersklädd plåt. Bred på fyllningen över hela kakan.
- Dela den andra degen i 14 jämnstora bitar. Rulla ut 4 stycken till långa längder och lägg dem ytterst runtom ovanpå kakan. så att det blir som en kant. Knip ihop ändarna så att de sitter ihop.
- Gör lussekatter av resten av degbitarna och lägg dem ovanpå kakan som en solfjäder, t ex 9 stycken i en cirkel och den 10:e i mitten. Tryck i russin i lussekatterna. Låt kakan jäsa i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla kakan med ägg och strö på pärlsocker där det är deg. Grädda lussekakan i 15-20 minuter. Låt lussekakan svalna på ett galler.
Liknande recept
Kommentarer (0)