Att göra lyckokakor är hur enkelt som helst och imponerar stort. Använd dem som bordsplacering, snackis på fester eller ge bort i present – och byt ut ordspråken mot roliga filmcitat eller texter som du och dina vänner har gemensamt.
Ingredienser
80 g smör, smält
1 ½ dl vetemjöl
1,2 dl florsocker
3 äggvitor
1 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
Instruktioner
- Skriv 20 lappar, högst 8 cm långa.
Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en ugnsfast form med teflonbeläggning.
- Smält smör och låt svalna. Blanda vetemjöl, florsocker och äggvita.
Smeten behöver inte bli fluffig, se bara till att allt blir uppblandat.
Tillsätt maizena, vaniljsocker och smör.
- Skeda upp en matsked smet och bred ut med hjälp av fingertopparna i ugnsformen till en cirkel, 7-8 cm i diameter.
Grädda bara en eller två kakor i taget.
- Grädda kakorna i 4-5 minuter, eller tills kanterna börjar bli svagt ljusbruna.
- Nu gäller det att arbeta snabbt så att inte kakorna stelnar!
- Skydda ena handen med en kökshandduk.
Ta upp kakan med hjälp av en stekspade och lägg med ovansidan nedåt i kökshandduken.
Lägg i ett meddelande och vik kakan dubbel.
Vik sedan kakan ytterligare en gång på längden genom att böja den över en skålkant.
- Låt kakorna torka hopvikt i en äggkartong.
När kakorna är helt torra behåller dem formen.
- Förvaras i lufttät burk och håller i 3-4 dagar.
Liknande recept
Kommentarer (2)
kanonkakor som var väldigt lätta att göra, tog potatismjöl istället för majzena och det funkade också bra!
Kan man andvenda potatismjöl?