Lyxiga rabarberpajer

Serverar: 8 portioner

Frasig botten, mandelkräm, rabarber och en härlig crumble toppar dessa smarriga pajer. Lyxigare kan det inte bli!

Ingredienser

  • Botten
  • 2 dl florsocker
  • 4½ dl vetemjöl, 270g
  • 180 g rumsvarmt smör
  • 1 äggula
  • Mandelkräm
  • 4 äggulor, 60g
  • 3/4 dl socker
  • ½ dl maizena majsstärkelse, 25g
  • ½ vaniljstång
  • 2½ dl mjölk
  • 400 g rumsvarm mandelmassa
  • ½ dl vetemjöl, 30g
  • Rabarber
  • 5 rabarberstjälkar
  • 1 dl socker
  • 1 msk nymald kardemumma, 15g
  • Crumble
  • 60 g smör
  • ½ dl socker
  • 1½ dl vetemjöl, 90g
  • ½ dl dinkelflingor, 30g
  • Servering
  • Vaniljglass eller vaniljsås
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn)
    2. Blanda alla ingredienser till botten i en bunke och nyp ihop dem med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
    3. Kavla ut degen, ca 3 mm tjock, ta ut runda mördegsplattor, lite större än formarna. Fodra pajformarna, 9-10 cm i diameter med degen. Fodra ända upp på kanterna och skär rent från överflödig deg.
    4. Rör ihop äggulor, socker och maizena till mandelkrämen i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång och frön i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i ägguleblandningen, blanda väl och häll tillbaka allt i kastrullen.
    5. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare i 2 minuter. Häll över krämen i en bunke. Plocka upp vaniljstången och låt krämen svalna.
    6. Dela rabarberstjälkarna i små bitar och lägg över dem i en bunke. Strö över socker och nystött kardemumma och blanda.
    7. Blanda samman alla ingredienser till crumblen i en bunke och nyp ihop dem med fingrarna till en smuldeg.
    8. Fyll pajskalen med mandelkräm. Lägg i rabarber och smula över crumble. Grädda pajerna mitt i ugnen i 25-27 minuter.
    9. Servera pajerna med vaniljglass eller vaniljsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben