Mafé

Serverar: 4 portioner

Rätten kan även kallas maffe eller maafe. Väst-afrikansk kött i jordnötssås. Populär rätt i väst-afrika och länder som Senegal, Gambia, Mali och Elfenbenskusten.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • ½-1 msk riven ingefära
  • Ca 600 gram nötkött skuret i kuber
  • 1 ½ msk tomatpuré
  • 3-4 dl färska tomater
  • Salt
  • Peppar
  • Ca 3-4 dl buljong
  • 2 dl jordnötssmör
  • Olja
  • Instruktioner

    1. Hetta upp oljan till medelvärme i en stor gryta. Finhacka den vita och den gula löken och tillsätt i den heta oljan tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt då ingefäran.
    2. När ingefäran stekt med i någon minut så tillsätt nötköttet, vilket skall brynas. När köttet börjar få färg, rör i tomaterna och tomatpurén. Koka upp det hela och sänk sedan värmen till medel.
    3. Koka ner såsen en aning innan du tillsätter buljongen (eller motsvarande mängd vatten). Rör även ner jordnötssmöret samt krydda och låt puttra i ungefär 40 minuter eller tills köttet är mört.
    4. Servera med ris eller couscous.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben