Malaxlimpa

Serverar: 1-3 portioner

Närmast man kan komma originalet.

Ingredienser

  • 70 g jäst
  • 1,5 l vatten
  • 3 dl memma malt
  • 0,5 l sirap (mörk)
  • 4,5 dl socker
  • 2 tsk bikarbonat
  • 4 msk salt
  • 1 kg fint rågmjöl
  • 1-1,5 kg grovt rågmjöl
  • Starkt kaffe
  • Socker
  • Instruktioner

    1. Knådas till en stadig deg och skall sedan jäsa i minst 6 timmar.
    2. Häll degen i en långpanna eller fördela den jämnt i avlånga brödformar där den sedan ska jäsa ytterligare i 1 timme.
    3. Grädda i 150 graders värme i ca 3 timmar. Pensla med starkt kaffe efter 1 timme och en sista gång när det återstår en halv timme av gräddningen.
    4. Efter gräddningen övertäcks limpan / limporna med en filt eller handukar och skall vila till följande dag.
    5. Därefter penslas det med en 1 dl mycket starkt kaffe som blandats med en ½ dl socker, låt bröden vila i 1 timme så att kaffe-sockerblandningen stabiliserar sig i brödet, därefter packar det in i fryspåsar eller plastpåsar.
    6. Brödet smakar bäst om det fått vila i minst 3 dagar efter gräddningen. Lång hållbarhet är det på detta bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben