Mammas underbara äppelkaka för långpanna

Denna kakan är jag uppvuxen med. Den är så underbart god och lättlagad. Kan antingen ätas som den är, eller som en efterrätt med vaniljsås till. Detta recept är lagom för en långpanna, perfekt om man vill ha lite fika liggande i frysen. Jag brukar oftast göra två långpannor samtidigt, då klarar man sig länge sen. Receptet kan även delas på tre så blir det lagom för en vanlig sockerkaksform.

Ingredienser

  • 6 ägg
  • 9 dl socker
  • 9 dl mjöl
  • 450 g smör eller margarin
  • 6-7 stora äpplen, gärna fasta och lite syrliga som t ex Jona Gold
  • Socker och kanel att rulla äpplena i
  • Instruktioner

    Skala äpplena och ta ur kärnhusen. Dela dem i klyftor. Vispa ägg och socker. Smält smöret. Tillsätt mjölet och smöret. Häll smeten i en smörad och brödad långpanna. Vänd äppleklyftorna i kanel och socker och tryck ner dem ganska tätt i smeten. Grädda i ugnen på 175 grader i 50 minuter. Dela sedan kakan i rutor i långpannan.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23

    Kommentarer (2)

    maggan195 29 augusti 2011

    Nog den godaste och lättaste äppelkaka jag någonsin gjort :)

    Bittanek 18 december 2011

    Absolut den godaste äppelkaka jag har ätit!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben