Mandelgömmor

Serverar: 35 portioner

En mandelgömma är en precis lagom godbit till kaffet efter maten. Dessa smså bakverk är perfekta att ha på lager i burkar eller i frysen.

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 200 g smör eller margarin
  • Ca 35 sötmandlar
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Häll mjölet i en bunke eller matberedare. Tillsätt sockret, vaniljsockret, äggulan och matfettet, skuret i mindre bitar. Arbeta ihop allt till en deg.
    2. Låg degen vila ca 30 minuter i kylskåp så blir den lättare att kavla. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Skålla, skala och halvera sötmandlarna.
    4. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del på ett mjölat bakbord till fyrkantiga kakor, 2-3 mm tjocka.
    5. Sporra ut 35 fyrkanter ur degkakorna, ca 6x6 cm. Lägg två mandelhalvor på varje fyrkant. Vik ihop dem till trekanter.
    6. Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt. Grädda dem mitt i ugnen, 8-10 minuter.
    7. Låt kakorna kallna på galler. Sikta över florsocker strax före serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben