Mandelsnibbarna är fulla med godsaker som smör, ägg och mandelmassa. Bakverk med så rika ingredienser kan bli tunga, men det löses med hjälp av två olika jäsmedel.
Ingredienser
½ pkt jäst, 25 g
150 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
3 äggulor
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk hjorthornsalt
8-9 dl vetemjöl
Fyllning
150 g mandelmassa
50 g smör eller margarin
Pensling
1 uppvispat ägg
Garnering
1 påse mandelspån, 50 g
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
- Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, äggulor, socker, salt, hjorthornsalt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Gör fyllningen. Riv mandelmassan på ett rivjärn eller matberedarens rivskiva. Rör mandelmasserivet smidigt med matfettet.
- Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda degen smidig med resten av mjölet. Kavla ut den till en rektangel, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen.
- Vik degen tredubbel från långsidan till en avlång rektangel, ca 10x40 cm. Skär den i 16 trekantiga snibbar som är ca 5 cm i basen. När degen viks tredubbel är det viktigt att trycka ihop den så att snibbarna inte delar på sig under gräddningen och fyllningen rinner ut.
- Lägg snibbarna på en bakpappersklädd plåt. Låt snibbarna jäsa övertäckta ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla snibbarna med ägg. Strö över mandelspån. Grädda snibbarna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt dem kallna på galler under en bakduk.
Liknande recept
Kommentarer (0)