Mandelsnibbar

Serverar: 16 portioner

Mandelsnibbarna är fulla med godsaker som smör, ägg och mandelmassa. Bakverk med så rika ingredienser kan bli tunga, men det löses med hjälp av två olika jäsmedel.

Ingredienser

  • ½ pkt jäst, 25 g
  • 150 g smör eller margarin
  • 2½ dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk hjorthornsalt
  • 8-9 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g mandelmassa
  • 50 g smör eller margarin
  • Pensling
  • 1 uppvispat ägg
  • Garnering
  • 1 påse mandelspån, 50 g
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
    2. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, äggulor, socker, salt, hjorthornsalt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
    3. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    4. Gör fyllningen. Riv mandelmassan på ett rivjärn eller matberedarens rivskiva. Rör mandelmasserivet smidigt med matfettet.
    5. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda degen smidig med resten av mjölet. Kavla ut den till en rektangel, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen.
    6. Vik degen tredubbel från långsidan till en avlång rektangel, ca 10x40 cm. Skär den i 16 trekantiga snibbar som är ca 5 cm i basen. När degen viks tredubbel är det viktigt att trycka ihop den så att snibbarna inte delar på sig under gräddningen och fyllningen rinner ut.
    7. Lägg snibbarna på en bakpappersklädd plåt. Låt snibbarna jäsa övertäckta ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
    8. Pensla snibbarna med ägg. Strö över mandelspån. Grädda snibbarna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt dem kallna på galler under en bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben