Matmymlans favvosoppa

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 20 minuter

Får alltid beröm för den här. Lätt som en plätt är den. Snabb, fräsch och vacker att se på. Vegetarisk dessutom. Ekonomisk och kalorisnål ( vilket känns aktuellt rent personligen just nu ;-) Funkar som huvudrätt med ett gott hembakt bröd till alt. i mindre portioner till förrätt på en flerrätters-middag. Den ska inte vara slät utan lite grov och bondromantisk i texturen tycker jag.

Ingredienser

  • 1 stor påse frusna gröna ärter (500-600g)
  • 1 gul lök, den största du hittar
  • Ca 3 vitlöksklyftor
  • Ca 1- 1 ½ lit. god buljong (höns , grönsaks el lant)
  • 1 stort glas vitt vin
  • 1 stor färsk röd chilifrukt, urkärnad och skivad (tex spansk peppar)
  • 1 hel kruka basilika
  • Havssalt
  • Olivolja
  • Frivilligt: Tärnad buffelmozzarella ;- P
  • Instruktioner

    1. Hacka löken och skiva vitlöken fint. Smält i olivolja med en nypa salt på låg värme i en stor kastrull. Koka under tiden buljongen bredvid. Rör i vinet. i löken.
    2. Höj temperaturen och häll i hela påsen med ärter. Tillsätt den heta buljongen, lagom så att det täcker och ärtorna "simmar". Koka upp och låt småputtra under lock en liten stund, ca 10 min (för lång tid gör ärterna tråkiga i färg och konsistens).
    3. Tag från värmen och mixa lite med mixerstav. (Jag vill inte ha den här soppan slät eller för tunn.) Tillsätt chilin och alla bladen från basilikan. Ta ett varv till med staven . Smaka av med salt och späd med mer buljong om den är för grötig.
    4. Extra god överraskning är att grunda portionsskålar med lite hackad mozzarella (i smyg) innan du slevar över soppan och serverar. Man kan prova att servera överbliven soppa mixad med en näve mynta och lite is en varm sommardag också ;- )

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben