Memma (på finska mämmi) är en traditionell finländsk rätt som äts till efterrätt på påsk. Bli inte rädd för utseendet - ser ut som svart gröt. Serveras kall med ovispad vispgrädde, mjölk eller kaffegrädde och lite strösocker. Sött och gott!!
Ingredienser
3 dl vatten
3 dl mörkt eller mellanmörkt öl
2 tsk coloritsoja
1/2 tsk salt
1 msk hackat syltad apelsinskal
4 dl mörkt lantbrödsmjöl
Instruktioner
- Blanda vatten, öl, såskulör om så önskas för en mörkare färg, salt och apelsinskal.
- Mät upp 2 dl av vätskan i en skål och vispa ner 1 dl av mjölet. Strö 1/3 dl mjöl över ytan. Täck bunken med plastfolie och sätt den i rumstemperatur i minst 1 timme.
- Upprepa proceduren ytterligare en gång.
Värm slutligen resten av vätskan till kokpunkten och vispa ner i smeten tillsammans med resten av mjölet. Den färdiga smeten har konsistens som en tjock våffelsmet.
- Häll smeten i en ugnsfast form ca 20x20 centimeter, det ska bli ca 2 cm upp i formen med smet. Täck och låt smeten stå 1 timme i rumstemperatur.
- Sätt formen mitt i ugnen i 150 grader och baka memman i 3 timmar. Den ska stelna på ytan, men inte få stekskorpa och inuti ska den vara kladdig som en lös chokladkaka.
- Låt den kallna.
Liknande recept
Kommentarer (0)