Midsommaraftons frestelse (smörgåstårta)

Serverar: 15-20 portioner

En suveränt god smörgåstårta som alltid blir väldigt uppskattad.

Ingredienser

  • 3 tjocka mjuka brödkakor i varierande storlekar (jag har även använt formfranska)
  • Smör
  • Fyllning
  • 1 pkt crabfish-strimlor, 225 g
  • 150 g rökt lax i strimlor
  • 150 g mjukost med champinjoner
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl hårt vispad grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 liten burk röd stenbitsrom, 60 g
  • 3 msk klippt dill
  • 1 msk mycket fint hackad lök
  • Garnering
  • Ca 2 dl majonnäs
  • 1-2 fina krusiga salladshuvuden
  • Ca 500 g räkor, oskalad vikt
  • 300-400 g rökt lax i skivor
  • 1 liten burk svart stenbitsrom, 60 g
  • Ca 50 g löjrom
  • 1 citron
  • Ca 10 cm gurka
  • Dill
  • Instruktioner

    1. Klyv alla brödkakor horisontellt så att det blir minst 6 bottnar. Jämna till dessa så att 2 st får storleken ca 15 cm, 2 st ca 25 cm och 2 st ca 35 cm. Smöra bottnarna på båda sidor.
    2. Blanda till fyllningen: Hacka crabfish-strimlorna fint. Blanda crabfish och laxstrimlor med mjukrörd ost, majonnäs, vispad grädde, creme fraiche, röd rom, dill och lök.
    3. Bred fyllningen på alla bottnar utom den översta. Lägg ihop en botten i sänder. Svep in i plast och lätt i kyl ett par timmar.
    4. Lägg sedan ihop bottnarna med den större i botten och den minsta i toppen.
    5. Bred majonnäs över hela skapelsen. Klä in de lodräta sidorna med salladsblad. Lägg några fina blad på smörgåstårtans topp. Fyll hela toppytan med räkor.
    6. Dela på laxskivorna så att det blir långa, smala remsor som kan formas till rosor. Fyll nedersta våningen med massor av laxrosor, tätt, tätt.
    7. Klicka röda och svarta romklickar runtom på mellanvåningen.
    8. Garnera med tunna citronskivor, tunt skivad gurka och små fräscha dillkvistar.

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    4-8
    17

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben