Mörrumsgryta

Serverar: 4 portioner

Mycket god och krämig laxgryta. Älskar denna.

Ingredienser

  • 400 g lax
  • 1 gul lök
  • 1 stor riven morot
  • Fint rivet skal från 1 citron
  • 2 dl vatten
  • 1 fiskbuljongstärning
  • 1.5 msk vitvinsvinäger, smaka sig fram
  • 2 dl grädde
  • 1 msk maizena utspätt i 2 msk vatten
  • 1 knippa dill
  • 1 msk smör
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Hacka löken fint och riv moroten grovt. Fräs smör, citron, lök och moroten i en kastrull utan att få färg. Ha på vatten och buljong. Häll i vinäger och grädde. Låt sedan sjuda i ca 5 minuter. Red såsen och smaka av med salt och peppar.
    2. Tärna laxen i cm små bitar och vänd ner i den varma såsen tillsammans med dillen. Låt laxen dra i såsen tills den är färdig, ca 5 minuter. Servera med potatis, ris eller pasta.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    EliasMorfar 29 oktober 2008

    Detta är en jättegod fiskgryta som är lätt att göra. Jag använde matlagningsgrädde 15% i stället för vanlig grädde och jag tror det gick lika bra. Avsmakningen med vitvinsvinäger är mycket viktig, den balanserar hela receptet.Tack !

    Lillpinglan 20 april 2009

    Kan man byta ut vitvinsvinäger mot äppelcidervinäger (min vitvins- såg ofräsch ut..)?

    Lillpinglan 22 april 2009

    GRYMT god laxgryta! Jag tog äppelcidervinäger istället för vitvinsvinäger och provade mig fram. Gick utmärkt. Tog hälften vispgrädde och hälften vatten (gillar inte light-produkter, vill ogärna få i mig massa onödiga tillsatser) och det blev kanon. Detta blir ett bjudrecept! :)

    gummsen 24 augusti 2009

    Åt det här ikväll kan bara hålla med färegående talare och ge tummen upp.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben