Monikas kåldolmar

Serverar: 18 portioner

Försvinnande goda kåldolmar.

Ingredienser

  • 800 g fläskfärs, mager
  • 2 ½ dl kokt matris
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 gul lök
  • ½ dl Fibrex
  • 1 msk potatismjöl
  • Ca 1 ½ tsk salt
  • Ca 1 ½ krm vitpeppar
  • Ca 1 krm svartpeppar
  • Ca 3 kg vitkål, ca 18 kålblad
  • Smör till stekningen
  • Ca 2 dl sirap (ljus)
  • 1 msk kalvfond
  • 3 dl vatten
  • 2 msk soja
  • Sås
  • 3 dl steksky
  • 3 dl kålvatten
  • 3 dl vispgrädde
  • Maizenaredning
  • Salt
  • Peppar
  • Socker
  • Tillbehör
  • Potatis
  • Lingonsylt
  • Tandpetare
  • Instruktioner

    1. Koka riset enligt vad det står på förpackningen. Låt svalna.
    2. Börja med att koka upp lättsaltat vatten. Skär runt och intill vitkålsstocken några cm djupt. Lägg kålhuvudet i det kokande vattnet med vitkålsstocken neråt. Kok ca 10 minuter. Vänd kålhuvudet och kok ytterligare ca 5 minuter. Lossa försiktigt bladen från stocken och lägg dem på ett fat att svalna. Fortsätt att plocka bladen efterhand som de blir mjuka.
    3. Köttfärsfyllningen: Skala och finhacka löken. Blanda färs, ris, lök, mjölk , ägg Ffibrex, potatismjöl och kryddor. Skär bort det mesta av den tjocka stocken, så den blir lika tunn som kålbladet i övrigt. Lägg ca ½ dl smet på varje kålblad. Vik först runt smeten och därefter vik in sidorna och rulla ihop. Fäst med tandpetare om det behövs.
    4. Stek dolmarna i matfett i en panna på medelhög värme med skarven nedåt. Vänd och stek andra sidan. Lägg dem i en smord ugnfast form. Blanda vatten och kalvbuljong, späd med lite av vatten/buljongen. Tillsätt sirap och soja. Sätt in i ugnen ca 50 minuter om du har vinterkål eller ca 35 -40 minuter om du har sommarkål.
    5. Gör en sås av skyn och lite kokt kålvatten, grädde. salt, peppar. Rör i maizena redning till lagom tjock sås.
    6. Bjud kokt potatis eller potatismos till samt lingonsylt.

    Liknande recept

    1 h 45 min
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben