Finns olika alternativ, doppa i socker, doppa i choklad, socker med kanel m.m.
Ingredienser
100 g smör
8 dl mjöl
0,75 dl socker
0,5 tsk salt
0,5 tsk stött kardemumma
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
Till kokning
Minst 5 dl olja
Instruktioner
- Smula smöret med mjölet och tillsätt socker, salt och kardemumma.
Värm mölken till fingervarmt och rör ner jästen.
Vispa upp ägget i degvätskan och tillsätt mjölblandningen.
Arbeta degen smidig och ställ den att jäsa
övertäckt i 30 minuter på en varm plats.
- Arbeta igenom degen och rulla bollar utav degen.
Forma ringar av bollen genom att göra hål i varje boll.
Låt munkarna jäsa ytterligare 15 minuter
övertäckta på smord plåt.
- Värm oljan till 180 grader eller tills en brödbit blir gyllenbrun på 1 minut.
Lägg ner 3-4 munkar åt gången.
Vänd dem efter 2 minuter och låt dem koka ljusbruna.
Ta upp mukarna med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
Liknande recept
Kommentarer (0)