Neptuns kungakrona

Serverar: 8 portioner

Inspirerad av den normandiska kusten och de gräddmjölkande korna föddes den här ståtliga rätten. Passar som förrätt, på buffén eller som smårätt med rostat vitt bröd till. Lagas färdig dagen innan. Ur boken "Tour de France" av Siv och Key L Nilson.

Ingredienser

  • 1 kg räkor med skal
  • 1 knippe dill, finhackad
  • 3-4 msk Calvados eller sherry
  • Salt
  • Peppar
  • 4 dl vispgrädde
  • 8 blad gelatin
  • Garnering
  • Grönsallad
  • Slanggurka
  • 1 brk röd stenbitsrom, 60 g (?)
  • Instruktioner

    1. Skala räkorna och blanda dem i en skål med dill och Calvados eller sherry. Krydda lätt och låt det hela dra några timmar. Vänd runt ett par gånger.
    2. Lägg gelatinet i blöt i litet kallt vatten ca 10 minuter. Krama ur det och smält på lägsta värmen i en tjockbottnad kastrull. Pensla en lämplig form med en tunn film av olja och skölj den därefter med kallt vatten.
    3. Vispa grädden till hårt skum, men inte smörig. Vänd ned räkblandningen och rör därefter ned gelatinet i en fin stråle. Slå upp i formen och ställ den kallt till nästa dag.
    4. Vänd upp rätten på kallt fat. Doppa hastigt formens undersida i hett vatten om den inte vill släppa. Garnera fatet och klicka på stenbitsrom överst. Ställ fatet i kylen fram till serveringen.
    5. Tips: Dela gurkan på längden, skär tunna skivor med osthyvel och rulla ihop dem till garneringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben