Noblessetårta med francipankräm

Serverar: 10-12 portioner

Noblessetårtans botten är bakad med mandelmassa, tårtan är fylld med francipankräm och täckt med grädde och choklad. Mmmmmm...

Ingredienser

  • 350 g mandelmassa
  • 150 g smör eller margarin, rumsvarmt
  • Rivet skal av 1/2 citron
  • 4 ägg
  • 2 3/4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Francipankräm
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk smör eller margarin
  • 50 g skållad, skalad och finhackad mandel
  • Garnering
  • 4 dl vispgrädde
  • ca 20 Noblesseplattor (ljus choklad med finhackad krisp)
  • Kakao
  • Instruktioner

    Ugn: 175 Finfördela mandelmassan i en skål. Tillsätt matfett och rivet citronskal. Rör det ljust och smidigt. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning. Blanda samman mjölet med bakpulver och rör ner det i smeten. Häll smeten i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter eller tills den har fin färg och känns torr. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp och får kallna. Lägg gärna formen över kakan medan den kallnar, då blir kakan saftigare. Dela kakan i tre bottnar. Vispa samman ägg, socker och mjöl i en skål. Låt mjölken koka upp i en rostfri kastrull och häll den över äggblandningen under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen. Låt krämen sjuda under omrörning tills den tjocknar, krämen får inte koka. Tag kastrullen från värmen och tillsätt mandel och matfett. Rör om. Låt krämen kallna och rör i den då och då under tiden. Bred kräm över de två bottnarna och lägg samman dem. Täck med den sista bottnen. Vispa grädden och spritsa eller bred den över och runtom så att hela tårtan täcks. Garnera med chokladplattor. Sikta över lite kakao.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben