Chokladglaserad tårta

Mycket god tårta.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 dl hett vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • Francipankräm
  • 1/3 dl sötmandel, ca 50 g
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • Chokladglasyr
  • 1 ½ dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 msk smör
  • 1 ½ msk starkt kaffe
  • Instruktioner

    1. Ugn 175º.
    2. Smörj och bröa en rund bakform, ca 2 liter.
    3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen.
    4. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i smeten.
    5. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp och får kallna.
    6. Francipankräm: Skålla, skala och mal eller finhacka mandeln.
    7. Vispa samman ägg, socker och mjöl i en skål.
    8. Koka upp mjölken. Häll den under vispning över äggblandningen. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen.
    9. Sjud under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka.
    10. Rör ner fettet och mandeln. Låt krämen svalna, rör då och då.
    11. Dela sockerkakan i 2 eller 3 delar. Lägg ihop dem med francipankräm emellan. Låt gärna tårtan stå övertäckt och svalt några timmar eller över natten så att den blir saftig.
    12. Chokladglasyr: Blanda alla ingredienserna till en slät smet. Bred glasyren över tårtan.
    13. Garnera med t ex flagad mandel, hackad pistagemandel, strössel eller kanderade violer.

    Liknande recept

    3.8
    2 h 30 min
    6-8
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben