Nötgott

Serverar: 1 portioner

Har du nötter kvar från jul? Här är 2 recept som är försvinnande gott. Passar också att hackas och strö över salladen

Ingredienser

  • ca 500 g valfria nötter (paranötter, mandel, hasselnötter, valnötter, cashewnötter eller vad man nu gillar....)
  • 1 msk mjölkfritt margarin eller smör
  • Saltlag
  • 7 ½ dl vatten
  • 4 ½ msk himalyasalt
  • Salt-sockerlag
  • 7 ½ dl vatten
  • 4 ½ msk himalyasalt
  • 4 ½ msk rårörsocker
  • Instruktioner

    1. Skölj nötterna noga i rinnande, ljummet till varmt vatten. Koka upp saltlag eller salt-sockerlagen.. Lägg i nötterna när det kokar och låt dem koka i 6-7 minuter.
    2. Häll av lagen genom en sil. Häll nötterna tillbaka i grytan tillsammans med smör. Blanda tills smöret har smält och nötterna ser fint blanka ut. Häll ut dem på plåt med bakpapper. Rostas tills de är torra i ugnen på 125 grader (ca 1-2 timmar). Rör runt av och till. Fungerar både med och utan varmluftsugn.
    3. När nötterna är färdiga och medan de fortfarande är varma strör jag et tunt lager med himalayasalt på de salta nötterna och ett tunt lager med himalyasalt och rårörsocker på de salt-söta nötterna. Rör runt. Klara till servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    hejark 27 januari 2013

    Kan man använda vanligt salt?

    Matkick 27 januari 2013

    Du kan använda vanligt salt och socker om du vill.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben