Nötkolapaj

Serverar: 10 portioner

Tid: 40 minuter

Fantastiskt god (och mättande) paj. Man kan byta ut nötsorterna och ta sina egna favoriter. (Pistage, cashew, salta jordnötter osv) Hittade receptet i ett häfte från Coop.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • 200 g kylskåpskallt smör/margarin
  • Fyllning
  • 100 g smör/margarin
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 msk vetemjöl
  • 200 g hasselnötter
  • 200 g mandel
  • 100 g pumpakärnor
  • Eller
  • ca. 400-500 g valfria nötter
  • Servering
  • Vaniljglass eller vispgrädde
  • En pajform ca 20 cm i diameter
  • Instruktioner

    1. Mät upp mjöl och socker i en skål. Skär smöret i tärningar. Finfördela smöret i mjölblandningen med händerna till en smulig deg. Tryck ut degen i en rund pajform, cirka 20 cm i diameter. Ställ in i frysen medan fyllningen förbereds.
    2. Sätt ugnen på 200°. Hacka nötterna och fröna grovt. Smält smör, socker, sirap och mjöl i en kastrull. Låt koka i cirka 5 minuter. Häll i nötter och frön. Grädda pajskalet i 10 minuter. Häll sedan över fyllningen i skalet och grädda ytterligare 10 minuter.
    3. Låt kakan svalna en stund och servera med glass eller grädde.
    4. Tips: Pajen kan bli rätt hård och svår att äta med sked, ät gärna med händerna!

    Liknande recept

    5
    45 min
    12
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben