Fantastiskt god (och mättande) paj. Man kan byta ut nötsorterna och ta sina egna favoriter. (Pistage, cashew, salta jordnötter osv)
Hittade receptet i ett häfte från Coop.
Ingredienser
Pajdeg
4 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
200 g kylskåpskallt smör/margarin
Fyllning
100 g smör/margarin
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 msk vetemjöl
200 g hasselnötter
200 g mandel
100 g pumpakärnor
Eller
ca. 400-500 g valfria nötter
Servering
Vaniljglass eller vispgrädde
En pajform ca 20 cm i diameter
Instruktioner
- Mät upp mjöl och socker i en skål. Skär smöret i tärningar. Finfördela smöret i mjölblandningen med händerna till en smulig deg. Tryck ut degen i en rund pajform, cirka 20 cm i diameter. Ställ in i frysen medan fyllningen förbereds.
- Sätt ugnen på 200°. Hacka nötterna och fröna grovt. Smält smör, socker, sirap och mjöl i en kastrull. Låt koka i cirka 5 minuter. Häll i nötter och frön. Grädda pajskalet i 10 minuter. Häll sedan över fyllningen i skalet och grädda ytterligare 10 minuter.
- Låt kakan svalna en stund och servera med glass eller grädde.
- Tips: Pajen kan bli rätt hård och svår att äta med sked, ät gärna med händerna!
Liknande recept
Kommentarer (0)