Novembergryta

Mustig och värmande i höstmörkret. Och inte dyr heller.

Ingredienser

  • 700-800 g högrev eller märgpipa
  • 2 gula lökar
  • 2 äpplen
  • 350 g färsk svamp (eller 25 g torkad)
  • 50 g tranbär
  • 3 dl vatten
  • 2½ dl rödvin
  • 2½ dl matgrädde
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk svartpeppar
  • 10 kryddpepparkorn
  • ½ kruka färsk rosmarin
  • Salt
  • Färsk persilja
  • Olja och smör till stekning
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i grytbitsstorlek och bryn det i olja i en stekpanna eller gjutjärnsgryta. Hacka löken och bryn den också. Lägg samman. Häll på vin, vatten, buljongtärning, svart- och kryddpeppar och koka ca två timmar.
    2. När koket satt igång steker du svampen utan fett tills vätskan försvunnit, tillsätt sedan smör och stek en stund till. Blanda ner den stekta svampen tillsammans med grädden, tranbären och örtkryddorna i grytan och fortsätt koka tiden ut.
    3. Skala och tärna äpplena och tillsätt dem till grytan när ca en halvtimme återstår av koktiden. Smaka av med salt om du tycker det behövs. Klipp över persilja före servering. Ris eller potatis är gott till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben