Nyponglass och äppelterrin

Serverar: 4 portioner

Nypon och äpple är en härlig kombination!

Ingredienser

  • Glass
  • 2 dl lindahls yoghurt
  • 100 g nyponpuré
  • 1½ dl florsocker, 75 g
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 blad gelantinblad
  • 1 msk glykos om det finns
  • Äppelterrin
  • 400 g äpplen
  • ½ dl vatten
  • 2 dl socker
  • 2 msk kanel, malen
  • 2 msk sirap, alt. glykos
  • Instruktioner

    1. Glass: Lägg gelantinen blött i lite vatten. Koka upp grädden. Ta bort från spisen. Krama ur gelantinen och lägg den i grädden. Rör tills gelantinen har smält. Tillsätt alla övriga ingredienser och blanda väl. Låt kallna.
    2. Fyll i en skål och ställ i frysen. Rör om minst var 30:e minut för att få en slät konsistens. Täck över med lock eller matfilm när glassen är frusen.
    3. Äppelterrin: Dela äpplen i 4 delar. Ta bort kärnhuset. Tunnskiva äppelkvartingarna.
    4. Blanda vatten, socker och sirap/glykos och koka tills massan börjar bli ljusbrun. Tillsätt kanel. Häll karamellmassan i en ugnsfast form.
    5. Lägg äpplarna på karamellmassan. Baka i ugn i 30 minuter vid 150 grader. Låt svalna. Täck med matfilm och lägg på en skål eller tallrik och förvara under lätt press i minst tio timmar.
    6. Servering: Ta fram glassen och låt den tempereras i kylen i 30 minuter.
    7. Servera glass och äppelterrin var för sig.
    8. Tips: Det går at använda elvisp vid infrysningen. Ha visparmarna kvar i skålen frysen och koppla ihop elvispen varje gågn Du skall röra om.
    9. Äppelterrinen och glassen går att förbereda flera dagar i förväg. Du kan även värma terrinen i mikron före serveringen

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben