Örtbaguetter

Serverar: 4 portioner

Smakrika bröd som passar på buffébordet eller när som helst.

Ingredienser

  • 25 g jäst (1/2 paket)
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 dl färska örter, t ex basilika, rosmarin eller timjan, hårt packade, fint hackade. (jag tog frysta)
  • 13-14 dl vetemjöl
  • ca 10 st örtkvistar till garnering
  • Instruktioner

    Smula jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt, 37º. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet och salt. Blanda ner kryddorna i degspadet. Rör i nästan allt vetemjöl i omgångar och arbeta degen smidig, 5-10 minuter. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Ta upp degen och dela den i fyra bitar. Forma bitarna till fyra längder, utan att knåda degen. Vrid längderna som en spiral och lägg dom på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Skär några djupa snitt på snedden med en vass kniv. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Pensla med ljummet vatten. Dekorera med örter. Grädda i 250º i ca 8 minuter. Sänk värmen till 200º och grädda i ytterligare ca 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Tips! Den höga värmen i ugnen ger en fin knaprig yta. När du sänker värmen gräddas brödet utan att brännas

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    BarbroNelson 19 januari 2012

    Jättegoda!!! :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben