Örtbullar

Serverar: 15 portioner

Bara för 10 år sen var tillgången på färska örter begränsad. I dag säljer många butiker örter i krukor eller knippen. Örter passar perfekt att smaksätta bullar med.

Ingredienser

  • ½ pkt jäst, 25 g
  • 3 dl vatten
  • 1 dl hackade färska örter, t.ex. basilika, timjan, rosmarin, persilja
  • ½ dl matolja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 dl vetekli
  • 8-9 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader i en kastrull eller i mikron. Häll lite av vattnet över jästen. Rör tills jästen har löst sig.
    2. Tillsätt resten av vattnet, örter, olja, salt, socker, vetekli och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
    3. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
    4. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i 15 bitar.
    6. Forma varje degbit till en avlång bulle. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa utan bakduk ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
    7. Pensla bullarna med kallt vatten. Grädda örtbullarna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt dem svalna utan bakduk på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben