Smakrika olivkex som kan bli ostbrickans favorit.
Olivkexen är goda tillsammans med en fetaost- och crème fraiche-röra. Blanda bara ca 100 g fetaost och 1½ dl crème fraiche.
Ingredienser
3 dl vetemjöl
1 dl parmesanost, fint riven
1 dl oliver, väl avrunna och finhackade
125 g smör, rumsvarmt
1 äggula
Garnering
1 msk flingsalt
1 msk rosmarin, finhackad
Instruktioner
Blanda vetemjöl, parmesanost och oliver i en bunke. Dela smöret i mindre bitar och arbeta in det i mjölblandningen för hand eller i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Forma degen till 2 rullar, ca 4 cm i diameter och låt dem vila i kylskåp i minst 2 timmar.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär rullarna i ca 4 mm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö flingsalt och rosmarin på kexen. Grädda kexen mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått lite färg. Låt kexen svalna och förvara dem i en lufttät burk.