En fantastiskt god kall ansjovispaj! Passar perfekt till buffé och har en säker plats på påskbordet eller varför inte till midsommar!
Ingredienser
Deg
3 dl vetemjöl
1 krm salt
75 g kallt margarin
1 litet ägg
2-3 msk vatten
Fyllning
2 dl keso
1-2 dl crème fraiche
1-2 rödlök (finhackad)
1-2 burkar ansjovis (à 100 g)
1 dl hackad dill
3 hårdkokta ägg (ca 8 minuter)
Garnering
Dillvippor eller hackad dill
Instruktioner
- Pajdegen:
Blanda vetemjöl, matfett och salt i en bunke/matberedare. Arbeta ingredienserna med en kniven (matberedare) eller mosa samman med en gaffel till en grynig blandning. Blanda i ägg och vatten och knådda snabbt ihop till en smidig deg.
- Platta ut i en pajform. För att pajkanterna ska hålla sig uppe så kan man täcka formens kanter med aluminiumfolie och trycka kanterna mot denna. Täck över med plastfolie och ställ kallt i ca 1 timme.
Grädda pajskalet i 15-20 minuter i 200 grader.
- Ställ pajskalet så det får kallna. Gör fyllningen precis före servering.
- Fyllning:
Blanda keso, creme fraiche, lök, hackad ansjovis och dill och bred ut i det avsvalnade pajskalet. Fördela fyllningen i skalet och garnera med hackat ägg och dillvippor/hackad dill.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Gjorde denna paj och hade på påskbordet. Den var lika god dagen efter. Ska absolut göra den igen.
Gjorde denna paj med två ansjovisburkar, sedan hade jag en hel burk keso, 1 dl matlagningsyoghurt och 1 ddl lätt creme fraiche istället, blev mkt gott, klippte i gräslök även. Smakade lika bra dagen efter. Då sambon inte äter ägg valde jag istället att göra klyftor av ägget så det lätt gick att peta bort, 1 ägg räckte bra att garnera hela pajen med och 2 blir perfekt om alla vill ha en liten äggbit.