Pepparkaksbröd

Tid: 1 timme 20 minuter

Pepparkaksbröd är ett måste i den här familjen lite då och då under julmånaden. Vist det är inte det smalaste alternativet men vad gör det. det är ju bara julmånad en gång om året! Vi äter det med smör och ost och vad kan jag säga, det smakar ljuvligt! Det går utmärkt att frysa. Jag delar upp i lagom bitar och fryser in sen är det bara att ta upp och ha till adventsfika, lucia frukost, kvällsmys eller varför inte till glöggen med en god krämig blå/grönmögelost och en god marmelad.

Ingredienser

  • 1 l filmjölk
  • 500 g mörk sirap
  • 500 g socker
  • 125 g smör
  • 1½ kg vetemjöl
  • 3 tsk bikarbonat
  • 2 msk malen kanel
  • 2 msk malen ingefära
  • 2 msk malen nejlika
  • Smör till att smöra en långpanna
  • Instruktioner

    1. Värm socker, smör och sirap i en kastrull på svag värme till sockret har löst sig, låt svalna. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddorna i en bunke.
    2. När socker och sirapsblandningen är sval tillsätter du filen och rör om. Häll sedan över allt i bunken med mjöl och kryddblandningen, arbeta ihop till en ganska lös deg.
    3. Bred ut degen i en smörad och bröad långpanna och grädda i 180 grader i ca 50 minuter (vanlig ugn) Känn med sticka så det är klart. Tag ut plåten och låt svalna under bakduk.
    4. Dela sedan brödet i lagom bitar, ät och njut! Frys in eller ge bort en bit.. ;)

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben