Pepparkaksflarn

Serverar: 12-24 portioner

Riktigt goda flan med smak av pepparkakor. Perfekt som tilltugg till glögg. Prova även pepparkaksflanen tillsammans med lite Rouquefort, Stilton eller någon annan blåmögelost.

Ingredienser

  • 3 dl honung
  • 100 gram smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1/2 tsk nejlikor
  • Instruktioner

    1. Börja med att röra ihop honung, smör, socker och ägget. Blanda bikarbonatet, vetemjöl, salt och kryddorna. Häll i mjölblandningen i honungsblandningen och rör ihop till en mycket lös deg. Låt degen vila kallt under en timme, detta för att degen skall stelna lite och göra det något mer lättjobbat.
    2. Hetta upp ugnen till 175 grader.
    3. Smöra en plåt, klicka sedan ut små klickar c:a 2 teskedar av smeten/degen. Håll stora avstånd mellan klickarna, på en normalstor plåt är 3 rader med 4 klickar i varje lagom. Sätt i plåten något under mitten i ugnen, grädda flanen ljust bruna. Detta tar c:a 5-8 minuter. Låt plåten kallna ett par minuter och lossa sedan flanen med en vass tunn kniv. Skär man för tidigt är flanen för mjuka, går det för lång tid så kan flanen bli spröda och ganska lätt gå sönder.
    4. Lägg flanen plant för att svalna.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Mellanbellan 14 december 2010

    Dessa blev ju helt underbart goda. Lite spröda i kanten och lite sega inuti. Ny favorit!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben