Serverar: 10-12 portioner
Jag har tidigare kommit med pepparkaksdrömmar och pepparkaksflarn. Här är så ett recept på pepparkakscheescake, till dem som både är pepparkaks- och cheescakes fantaster. Visst ser det godt ut på bilden!
Ingredienser
Botten
75 g smör eller margarin
30 pepparkakor
Fyllning
2 gelatinblad
200 g färskost, naturell
skal av 1 apelsin, finrivet
3/4 dl florsocker
2 dl lätt crème fraiche
Garnering
syltat apelsinskal
Instruktioner
- Smält matfettet. Krossa pepparkakorna fint och blanda smulorna med fettet. Tryck ut blandningen i en form, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ formen i kylen så att kakbottnen stelnar.
- Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
- Rör osten mjuk och blanda den med apelsinskal, socker och créme fraiche. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
- Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen. Låt stå i kylen minst en timme.
- Garnera med syltade apelsinskal.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Relaterade Artiklar
Cheesecake
Den amerikanska ostkakan, cheesecake, är en riktigt trevlig dessert so...
Jättegod, klar 5:a! Uppskattad av alla gästerna. Nästa gång kommer jag nog att dubbla satsen fyllning för det blev lite för lite jämfört med botten.
Ett måste var jul! Brukar använda "gegget" direkt på pepparkakor till glöggminglet.