Den amerikanska ostkakan, cheesecake, är en riktigt trevlig dessert som även brukar uppskattas av den som vanligtvis inte är något kakmonster. Cheesecake är faktiskt inte amerikansk från början utan kommer antingen ifrån Italien, Frankrike, Tyskland eller möjligen från antikens Grekland. I Sverige har vi tagit det amerikanska namnet, cheesecake, för att särskilja denna kaka ifrån vår traditionella svenska ostkaka. En cheesecake är en krämig och syrlig kaka på färskost med en botten av digestivekex. Denna kombination ger en frisk dessert som passar de flesta. Cheesecake är enkelt att göra och kan med fördel bakas dagen innan kalaset för att stå kallt fram till att den ska serveras. En utmärkt tidssparare alltså.Cheesecake finns både i varianter som ska bakas i ugn och sådana som bara får stelna i kylskåpet med hjälp av gelatin. Du kan också göra en fryst cheesecake som blir en lyxig variant av glasstårta. Både den bakade och den obakade cheesecaken smaksätts ofta med till exempel blåbär eller lime. Det finns oändligt många recept och variationer för den som vill leta runt lite!

En bakad cheesecake börjar med ett bottenlager av krossade digestivekex som packats hårt. En smet bestående av Philadelpihaost, ägg, socker och mjöl breds ut ovanpå digestivebotten och kakan bakas i ugn i cirka 45-60 minuter. Den reser sig något i ugnen tack vare äggen och får en fluffig konsistens. All cheesecake serveras kall så låt kakan svalna och dekorera den gärna med frukter eller bär. En vanlig variation är att smaksätta fyllningen med citronskal men det går lika bra att använda andra smaksättare. Genom att tillsätta lite kallt kaffe får du en kaffecheesecake! Testa att variera botten genom att använda pepparkakor istället för digestivekex. Till en pepparkakscheesecake är det extra gott att smaksätta fyllningen med apelsinskal och apelsinsaft eller kanske lingon för en extra syrlig och julig dessert.

Den frysta cheesecaken, som du alltså inte tillagar i ugn, har även den en bas bestående av en smulad digestivebotten i en pajform. Använd helst en form med löstagbar kant, så att kakans vackra lager visas upp när du serverar den och din cheesecake blir lätt att skära upp. Fyllningen tillreds genom att du vispar äggulor och socker poröst. Sedan blandar du ned Philadelphiaost och vaniljsocker i bunken. Vispa grädde i en annan bunke innan du försiktigt vänder ner grädden i ostblandningen. I en tredje bunke ska äggvitorna vispas till hårt skum innan även de, nu ännu försiktigare, vänder ner i smeten. Alla dessa steg är viktiga för att kakan ska få rätt konsistens. När smeten är utbredd på din kexbotten ska kakan stelna i frysen i åtminstone tre timmar så detta är en kaka du ska göra dagen innan gästerna kommer.

Till din frysta cheesecake kan du ta inspiration ifrån din favoritglass och smaksätta hur du vill. Din smaksättning, om det nu är bananer, riven choklad, hallon eller blåbär, blandas i samtidigt som Philadelphiaosten i smeten. Då påverkas inte fluffigheten som är så viktig i de senare stegen. Vilken är din favoritcheesecake och vad skulle du helst vilja prova nästa gång?