Pepparkakscheesecake med ädelost
Underbar cheesecake med pepparkakor, muscovadosocker, ädelost och cayennepeppar.
Ingredienser
Botten
50 g smör
50 g pepparkakor
50 g digestivekex
1/2 dl muscovadosocker eller farin
Fyllning
4 blad gelatin
3 dl gräddfil
200 g gorgonzola eller ädelost
2 1/2 dl florsocker
1 dutt cayennepeppar
Instruktioner
- Smält smöret i rymlig bunke i mikron, låt svalna.
- Mixa kakor och kex med sockret i liten matberedare.
Blanda smulet väl med smöret.
- Dela en slät form, 22 centimeter i diameter och med löstagbar kant, och kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och kant. Tryck ut smörsmulet jämnt på bottnen och längs kantens bas. Ställ i kylskåp en timme.
- Lägg gelatinet i blöt i en bunke kallt vatten.
- (Stav)mixa gräddfil med ost, socker och peppar i kastrull, ljumma en aning under omrörning.
- Låt gelatinet droppa av och smält det i ostmassan.
Låt svalna och häll i formen.
Låt stelna någon timme i kylen.
- Ingen ugn behövs!
- Tips!
Servera denna rätt som avslutning på en trerättersmiddag, där förrätten är Sardinsallad på kavring och huvudrätten är Grytstekt kyckling med chokladsky.
- Att dricka genom hela middagen Boira' Sangiovese 2006 från Italien eller svartvinbärsdryck smaksatt med en slurk koncentrerad körsbärssaft för alkoholblyga.
- Samtliga rätter finns bland mina recept!
Liknande recept
Kommentarer (1)
Underbart god! Härlig smakbrytning. Vi provade denna när vi hade glöggmingel, vilket blev mycket uppskattat.