Pepparkakscheesecake

Serverar: 10 portioner

Lingon och pepparkaka är typiska vintersmaker och en väldigt lyckad smakkombination

Ingredienser

  • Botten
  • 125 g pepparkakor, ca
  • 50 g smält smör
  • Fyllning
  • 400 g rumsvarm philadelphiaost
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk kanel, malen
  • 0,5 tsk ingefära, malen
  • 0,25 tsk kryddnejlika, malen
  • 3 ägg
  • Lingongelé
  • 1 gelantinblad
  • 1 dl koncentrerad lingondricka
  • 0,75 dl lingonsylt
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°
    2. Mixa pepparkakorna i matberedaren till grova smulor. Tillsätt smöret och mixa till en massa. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant. Ställ i kylen minst 30 minuter.
    3. Vispa ihop ost och socker. Blanda i mjöl, vaniljsocker och kryddor. Vispa till en slät smet. Tillsätt äggen ett i taget.
    4. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Fyllningen ska ha "stannat" men fortfarande vara lite lös i mitten. Fyllningen stelnar ytterligare när kakan kallnar. Låt kakan kallna helt och förvara den i kylen.
    5. Lingongelé: Lägg gelantinbladet i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm lingondrickan och dra kastrullen från värmen. Låt gelantinet smälta i lingondrickan. Låt gelén svalna i kylen till en lagom konsistens som går att skeda över pajen.
    6. Bred ett tunt lager sylt över pajen och skeda försiktigt gelén över. Förvara cheesecaken i kylen.
    7. Njut!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Cheesecake
    Den amerikanska ostkakan, cheesecake, är en riktigt trevlig dessert so...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben