Lingon och pepparkaka är typiska vintersmaker och en väldigt lyckad smakkombination
Ingredienser
Botten
125 g pepparkakor, ca
50 g smält smör
Fyllning
400 g rumsvarm philadelphiaost
1,25 dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kanel, malen
0,5 tsk ingefära, malen
0,25 tsk kryddnejlika, malen
3 ägg
Lingongelé
1 gelantinblad
1 dl koncentrerad lingondricka
0,75 dl lingonsylt
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°
Mixa pepparkakorna i matberedaren till grova smulor.
Tillsätt smöret och mixa till en massa.
Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant.
Ställ i kylen minst 30 minuter.
Vispa ihop ost och socker.
Blanda i mjöl, vaniljsocker och kryddor.
Vispa till en slät smet.
Tillsätt äggen ett i taget.
Häll smeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter.
Fyllningen ska ha "stannat" men fortfarande vara lite lös i mitten.
Fyllningen stelnar ytterligare när kakan kallnar.
Låt kakan kallna helt och förvara den i kylen.
Lingongelé: Lägg gelantinbladet i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter.
Värm lingondrickan och dra kastrullen från värmen.
Låt gelantinet smälta i lingondrickan.
Låt gelén svalna i kylen till en lagom konsistens som går att skeda över pajen.
Bred ett tunt lager sylt över pajen och skeda försiktigt gelén över.
Förvara cheesecaken i kylen.