Smörj ett smörgås-eller bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30x40 cm.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulver. Rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten.
Vispa vitorna med sockret till marängsmet. Bred den lite ojämnt över smeten i formen. Strö på mandelspån.
Grädda bottnen i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min.
Låt kakan svalna något. Lossa den från papperet och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form som önskas.
Vispa grädden och bred den på ena bottnen med marängsidan uppåt. Lägg den andra botten ovanpå med marängsidan uppåt.
Man kan lägga ( om man vill ) hallon eller mandarinklyftor på grädden, det blir extra gott.
Vill man ha en stor tårta, gör man dubbel sats och bakar två gånger. Lägg den ena på den andra med grädde och frukt mellan.
Våran favorit En tårta som återkommer ofta hos oss.
Väldigt god. En hög poängare MVH GunBrith
Gladan29 juni 2008
Det här recepet tycker jag är perfekt. Den har jag gjort många gånger det här året när vi varit sammlade många. Alla tycker de blir så fina höga och goda. I dag hade vi den på barnbarnets konfirmation med hallon i mellan. Men för det mesta har vi röda vinbär som är suveränt gott. Sött&surt perfekt.
busan3725 juli 2008
Vår nya favorittårta. Gjorde den gluten och laktosfri. Jättegod.
Kicki831 januari 2009
Detta är en gammal favorit. Perfekt när man är många. Går bra att frysa. Har provat en variant med ckokladsmörkräm med kaffe mellan bottnarna och grädde utanpå. Mycket god med bär och grädde mellan också.
Monika461 april 2009
Supergod! En riktig klassiker... Toppbetyg!
Lurpa19 september 2011
hmm.. blev jätte besviken. Har ätit sånna tårtor förr å de smakade jättegott. men min maräng blir bara seg å smakar inte alls gott. Nån som vet va som kan ha gått fel?
gussavilmis5 november 2011
hur många grader ska ugnen stå på?
Beson6 november 2011
Ugnen skall stå på 175 - 200 gr.
Tess7126 maj 2012
Varför misslyckas jag alltid med marängen på denna tårta? Jag gör precis som det står i receptet men får den mjuk!! Inget kul alls. Ska gör till 60 personer så då har jag att göra ändå utan att behöva baka om en botten. :-(
Våran favorit En tårta som återkommer ofta hos oss. Väldigt god. En hög poängare MVH GunBrith
Det här recepet tycker jag är perfekt. Den har jag gjort många gånger det här året när vi varit sammlade många. Alla tycker de blir så fina höga och goda. I dag hade vi den på barnbarnets konfirmation med hallon i mellan. Men för det mesta har vi röda vinbär som är suveränt gott. Sött&surt perfekt.
Vår nya favorittårta. Gjorde den gluten och laktosfri. Jättegod.
Detta är en gammal favorit. Perfekt när man är många. Går bra att frysa. Har provat en variant med ckokladsmörkräm med kaffe mellan bottnarna och grädde utanpå. Mycket god med bär och grädde mellan också.
Supergod! En riktig klassiker... Toppbetyg!
hmm.. blev jätte besviken. Har ätit sånna tårtor förr å de smakade jättegott. men min maräng blir bara seg å smakar inte alls gott. Nån som vet va som kan ha gått fel?
hur många grader ska ugnen stå på?
Ugnen skall stå på 175 - 200 gr.
Varför misslyckas jag alltid med marängen på denna tårta? Jag gör precis som det står i receptet men får den mjuk!! Inget kul alls. Ska gör till 60 personer så då har jag att göra ändå utan att behöva baka om en botten. :-(