En finsk variant av potatisgröt.
Äts med en klick smör och kallt glas mjölk. Bäst är den dagen efter då man steker den i smör.
Ingredienser
1 kg potatis
3 dl grahamsmjöl
Salt
Vatten
Instruktioner
- Skala potatisen, skär i mindre bitar och koka upp i välsaltat vatten tills potatisen är mjuk. Använd ordentligt med vatten. Häll över vattnet i en bunke och spara det. Mosa potatisen med en elvisp och häll i av det sparade vattnet till moset blir som välling. Får ej bli för tjockt. Salta efter smak, om det är nodvändigt.
- Koka upp vällingen på låg värme under omrörning, och var försiktigt att den inte skvätter runt och bränner dig. Börja hälla i små mängder mjöl åt gången och rör om med slev eller elvisp.
En tumregel är ca. 3 dl mjöl per kilogram potatis. Detta får man testa sig fram beroende på hur mycket vatten man använt till moset.
- Då mjölet är i höj värmen till medel, och klappa/lufta gröten samt låt den växa imellan i 30-45.
- Servera med en klick smör och ett glas iskall mjölk.
Liknande recept
Kommentarer (0)