Potatisgröt

Serverar: 8 portioner

Åts mycket i min barndom. Speciellt fasters potatisgröt var det bästa! Potatisgröten äts (mig veterligen) främst i finska österbotten och åbolands skärgård. Godast är den dagen efter då den steks i stekpanna och äts med en stor klick smör...

Ingredienser

  • 2 kg potatis
  • 6 dl rågflingor
  • Vatten
  • Till servering
  • Smör
  • Instruktioner

    1. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka i saltat vatten. Då potatisen är mjuk hälls vattnet bort. Mosa potatisen. Koka upp 1 1/2 liter vatten (i en annan kastrull).
    2. Tillsätt rågflingorna och koka några minuter. Blanda potatis moset och rågflingegröten. Tillsätt av potatisvattnet för lösare konsistens på gröten. Avnjut med mycket smör!!

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    CamillaLH 7 april 2008

    Jag har ätit lingonsylt till denna gröt. det är nog en smaksak.

    Tage 23 maj 2010

    Hej Jag tycker bäst dagen efter att steka gröten med smör, och när man äter, slå på lite mjölk. Mv Tage

    pennhage 4 november 2011

    Ja denna gröt är god, men tror att det är vi som kommer från åbolanskust som mest vet vad det är för nåt. Det åt man mycket som barn.

    Snoben 23 september 2012

    Vi här i södra Finland känner till potatisgröten som Ingå-gröt, detta för att man anser att potatisen kom till Finland via kommunen Ingå.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben