Receptet har katolskt ursprung och serveras i bl a. södra Tyskland under påsk. Numera kan man köpa både salta och söta pretzel som streetfood i både USA och Europa.
Ingredienser
25 g jäst
3½ dl fingerljummet vatten, 37 grader
2 msk farinsocker
1 tsk salt
2½ dl vetemjöl special
6-7 dl vetemjöl
Kokning
1 l vatten
3 msk bikarbonat
Pensling
2 msk smält smör eller smör- och rapsolja
1-2 msk flingsalt
Instruktioner
- Smula jästen i en skål.
- Lös den i lite av vattnet, farinsockret,
salt, vetemjöl special och det mesta av vetemjölet, spara ca 1 dl till utbakningen.
Arbeta degen väl tills den är smidig och släpper skålens kant.
- Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar. Rulla till smala längder 45-50 cm. Det kan vara lättare att rulla längderna till hälften först för att sedan gå tillbaka och rulla klart då spänningen i degen har släppt.
- Snurra längderna två varv. Fäst ihop till kringlor.
Koka upp vatten och bikarbonat i en vid gryta under omrörning.
- Lägg i en eller två kringlor i taget och låt koka ca 30 sekunder, tills de flyter upp.
Ta upp med en hålslev och låt rinna av väl, ev. på en handduk, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i 15 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda kringlorna i ugnen 8-10 minuter. Pensla kringlorna med det smälta smöret eller smör och rapsolja och strö över salt.
- Obs! Tänk på att det inte behövs mycket salt!
Liknande recept
Kommentarer (0)