Tyska kringlor.

Serverar: 16 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Pretzel de också heter, underbart goda.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3½ dl fingerljummet vatten 37º
  • 2 tsk farinsocker
  • 1 msk margarin
  • 1 tsk salt
  • 4 dl dinkelmjöl
  • 4-5 dl vetemjöl special
  • Kokning
  • 2½ l vatten
  • 4 msk bikarbonat
  • 1½-2 msk salt
  • Pensling
  • 2-3 msk smält smör
  • 2 msk flingsalt
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke, lös den i lite vatten. Tillsätt resten av vattnet, salt, farinsocker,dinkelmjöl och det mesta av vetemjölet (spara Ca 1 dl tilll utbakningen).
    2. Arbeta degen väl tills den nät och jämt släpper bunkes kanter. Låt jäsa under bak duk i ca 1 timme.
    3. Ta upp degen på mjölad bakbord. Dela degen i 16 bitar. Rulla till smala längder 30 cm, det kan vara lättare att rulla längderna till hälften först för att sedan gå tillbaka och rulla klart, då spänningen i degen har släppt. Snurra längderna två varv, fäst ihop tiil kringlor.
    4. Koka upp vatten, bikarbonat och salt i en gryta under omrörning. Lägg i en eller två kringlor i taget och låt med koka till de flyter upp. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av väl, ev på en handduk, lägg på plåt med bakplåtspapper, låt dem jäsa ca 10-15 minuter.
    5. Sätt ugn på 225º. Pensla kringlorna med det smälta smöret och strö över flingsalt, inte för mycket bara. Grädda i mitten på ugn i ca 8-10 minuter.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    20
    1

    Kommentarer (1)

    heedwig 31 oktober 2010

    Mycket goda. Men jag rullade inte ut degen tilräckligt så det blev mer klumpar än kringlor, men smaken var jättegod!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben