Rabarbermoussetårta

Serverar: 12 portioner

Rabarber och jordgubbar är en slående kombination.

Ingredienser

  • Fyllning
  • 3 blad gelatinblad
  • 200 g jordgubbar
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 st citron
  • 1,5 dl strösocker
  • Rabarbermousse
  • 180 g rabarber
  • 1,5 dl mild yoghurt
  • 5 st gelatinblad
  • 3 st äggulor
  • 2,5 dl florsocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • Tårtbotten
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl florsocker
  • 2,5 msk potatismjöl
  • 1 msk smör, smält
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Smöra och mjöla en form med löstagbar kant 20 cm i diameter.
    2. Vispa ägg och florsocker pösigt. Vänd ner potatismjöl och smör försiktigt och häll smeten i formen.
    3. Grädda i ugnen 12–15 minuter till gyllenbrun färg. Ta ut och låt kallna.
    4. Jordgubbsfyllning: Blötlägg gelatinet till fyllningen. Hacka jordgubbarna grovt.
    5. Koka upp vatten, citron och strösocker. Lägg i gelatinbladen och lös upp dem. Häll i jordgubbarna. Rör försiktigt. Häll den svalnade blandningen i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Låt stelna i frysen.
    6. Rabarbermousse: Hacka rabarbern och mixa med yoghurten. Blötlägg gelatinbladen. Vispa äggulorna pösigt med florsockret.
    7. Värm lite av rabarberblandningen och lös upp gelatinbladet i den. Blanda med all rabarber och vänd ner i äggsmeten. Blanda försiktigt med grädden.
    8. Klä en form, 24 cm i diameter, med plastfolie. Häll i drygt hälften av rabarbermoussen. Lägg i den frysta jordgubbsfyllningen och fyll på med resterande mousse. Lägg på tårtbotten och tryck till lätt så att ytan blir jämn. Låt stå i frysen ca 6 timmar.
    9. Ta ut tårtan och vänd upp på ett fat ca 6 timmar före servering. Låt tina i kylskåpet. Garnera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben