Raclette

Schweizisk osträtt!

Ingredienser

  • 700 g Racletteost, äkta schweizisk lagrad ost
  • Till servering
  • Kokt potatis
  • rökt skinka, helst spicke- eller parmaskinka, cornichons eller inlagda gurkor
  • syltlökar
  • Instruktioner

    Ostarna som tillverkas i gamla träformar, mäter en diameter av ca,25 cm och väger omkring 3,5 kg. Lagringstiden är 5 månader eller mer. Den är ganska dyr men det går också bra med all annan bra smältost, t ex cheddar, emmenthaler eller gruyère. Skär upp osten i halvcentimetertjocka skivor, utan att ta bort skalet. Skivorna skall vara ungefär lika stora som Raclettejärnen. Skala och koka potatisen. Tag upp och låt gurkorna och syltlök rinna av. Hetta upp Raclettejärnet. Arrangera ost och tillbehör runt om.Låt var och en steka sin ost och ta för sig av ingredienserna efter behag. Om man så önskar, kan man steka väl valda möra köttbitar av exempelvis fläsk och lammfilé eller filé av nötkött till Racletten.

    Kommentarer (1)

    mumsan 26 november 2010

    förstår inte hur detta kan va mumsigt men det är det! Gammal skinka, ost som doftar pappas jobbstrumpor, underliga gurkor, småläskiga syltlökar å potatis. En Grove Street Chardonnay (nr 6582) från US and A passar mordbra till!

    Relaterade Artiklar

    Äntligen Frankrike!
    Att få tillbringa några dagar i Annecy, även kallad världens vackra...

    Annecy
    Att få tillbringa några dagar i Annecy, även kallad världens vackra...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben