Ett lättbakat grovt bröd med få ingredienser - perfekt till soppa eller sallad.
Ingredienser
50 g jäst
5 dl ljummet vatten 37°C
1½ tsk salt
2 msk vetekli
6-7 dl vetemjöl
4 dl grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl till utbeckning
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250°.
- Smula jästen i en köksmaskin, häll över vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resterande ingredienser - tänk på att vetekli och grovt rågmjöl sväller efter en stund. Arbeta degen i minst fem minuter tills den är smidig. Låt jäsa under bakduk c:a 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Ev. behövs lite mera mjöl. Dela degen i fyra delar och forma till plåtlånga, vridna baguetter. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt.
- Låt jäsa ca 30 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter. Bröden ska kännas lätta när de är klara.
Liknande recept
Kommentarer (0)