Rågkakor eller rågbaguetter

Serverar: 20 portioner

Tid: 2 timmar

Detta bröd har en äkta mustig, mogen brödsmak. Mycket omtyckt av oss och dessutom nyttigt.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 1/2 dl rågkross
  • 8 1/2 dl vatten
  • 1 1/2 msk salt
  • 3/4 dl krossade linfrön
  • 1/2 dl pumpafrön
  • 1/2 dl kruskakli
  • 1/2 dl solroskärnor
  • 1 1/2 dl grovt rågmjöl
  • Dag 2
  • 1 dl vatten
  • 50 g jäst, blå
  • 1 msk honung
  • 1 tsk fänkål
  • 1 tsk anis
  • 1/2 tsk koriander
  • 1/2 tsk kummin
  • 4 dl dinkel fullkornsmjöl
  • 14 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    Dag 1: Blanda alla dag 1:s ingredienser och koka till välling. Låt stå kvar i kastrullen och svälla över natten i rumstemperatur. Dag 2: Blanda det ljumma vattnet med jästen och honungen. Stöt kryddorna i mortel och blanda med "gröten" Blanda ner dinkel- och vetemjölet men spar ca 3 dl vetemjölet till utbakningen. Knåda med maskin ca 15 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter. Knåda ihop degen och baka ut till vatfritt bröd. Låt jäsa och nagga rågkakorna innan du gräddar dem. Rågkakorna gräddas i 225 grader 15 minuter och baguetterna gräddar du i 250 grader mitt i ugnen ca 10 min. Snitta baguetterna innan gräddningen snett över några tag med en vass kniv.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    4
    5
    1 d 2 h 50 min
    16
    4

    Kommentarer (1)

    gunnarstorp 9 februari 2009

    Jätte Gott bröd det ska jag baka flera gånger

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben