Sissis rågkaka

Fiberrikt och saftigt bröd.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 4 dl vatten
  • ¾ msk salt
  • ½ dl linfrön
  • ½ dl solrosfrön
  • ½ dl vetekli
  • ½ dl rågmjöl
  • Dag 2
  • ½ dl ljummet vatten (37˚)
  • 25 g jäst
  • ½ msk honung
  • 2 tsk brödkryddor
  • 1½ dl havregryn
  • 2 dl rågmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Dag 1; Rör ihop alla ingredienser i en liten kastrull och koka till vällingkonsistens. Låt stå och svälla i kastrullen över natten.
    2. Dag 2; Smula jästen och rör ut med vattnet och honungen. Blanda ner "vällingen" och brödkryddorna. Rör ner allt rågmjöl och nästan allt vetemjöl (spara ca 1½dl till utbakningen). Blanda väl, och låt sedan jäsa under bakduk på en dragfri plats i ungefär 1 timme.
    3. Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela den i tre delar som du formar till runda kakor. Lägg dem på en klädd plåt, snitta mitten och placera en äggkopp där, så att det bildar ett hål i brödet. Låt jäsa i 30 minuter.
    4. Slå under tiden på ugnen (225 grader).
    5. Nagga kakorna med en gaffel och grädda sedan i mitten av ugnen i 15 minuter. Ta ut dem, lägg en bakduk över och spreja vatten på (för att få ett mjukt bröd). Låt svalna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben