Detta är en variant på Leila Lindholms Sticky Buns (amerikanska kanelbullar).
Blir garanterat en favorit hos nötälskaren.
Dinkelmjölet gör degen saftigare.
Ingredienser
Deg
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
2 ½ dl dinkelmjöl
ca 9 dl vetemjöl
Fyllning
50 g pecannötter
50 g valnötter
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
2 msk kanel
32 bullformar
Ägg till pensling
Grovhackade pekan- och valnötter
Instruktioner
- Värm mjölken i en kastrull, tills att den är fingervarm (37ºC).
Smula ner jästen i en stor bunke och lös den med mjölken socker, salt, tärnat smör och ägg.
- Tillsätt allt dinkelmjöl och sedan vetemjölet (lite i taget) och arbeta till en smidig deg som släpper kanterna.
- Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, i ca. 60 minuter.
Blanda smör, farinsocker och kanel i en större skål till en mjuk röra. Krossa nötterna till mindre bitar med händerna.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
Kavla ut den ena delen, bred på halva fyllningen och strö över hälften av de krossade nötterna. Rulla ihop till en tajt rulle.
- Gör samma sak med den andra deg-halvan och resten av fyllningen+nötterna.
- Skär varje rulle i 16 delar och lägg bullarna i formar, utspridda på två bakplåtar.
Tryck ner mitten av bullarna med tummen.
- Jäs under bakduk i 60 minuter.
Sätt ugnen på 200ºC när det är drygt 30 minuter kvar av jästiden.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över grovt hackade nötter.
- Grädda första bullplåten i mitten av ugnen i ca. 10 minuter, lägg sedan in den andra.
Låt svalna under bakduk.
Liknande recept
Kommentarer (0)