Sissis linfröare

Serverar: 35-38 portioner

Bröden påminner om tekakor.

Ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 1 dl linfrön (hela)
  • 1 dl 4-kross
  • 1,5 dl havregryn
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl fil
  • 50 g jäst
  • 2 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 4 dl vetemjöl special
  • 2 tsk bakpulver
  • Ca 8 dl dinkelmjöl fullkorn
  • Vetemjöl till utbakning
  • Runt mått (10 cm i diameter)
  • Instruktioner

    1. Koka ihop vatten, linfrön, 4-kross och havregryn i en kastrull ca 5 minuter. Rör ner mjölk och fil, och låt gröten bli fingervarm (37 grader).
    2. Smula ner jästen i en bunke, lös den med halva grötblandningen innan du häller på resten av gröten.
    3. Tillsätt, honung, salt, vetemjöl och bakpulver. Blanda ordentligt!
    4. Tillsätt dinkelmjölet i omgångar tills att degen släpper kanterna. Tänk på att degar med dinkelmjöl ska vara en aning kladdigare än vanliga vetemjölsdegar.
    5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den jämn och fin. Dela den i fyra delar och kavla varje del till en rektangel. Tryck ut runda kakor med måttet.
    6. Fördela kakorna på 3 plåtar med bakplåtspapper och nagga dem. Låt bröden jäsa i 50 minuter. Sätt ugnen på 200 grader när det är 15 minuter kvar av jästiden.
    7. Grädda varje plåt i mitten av ugnen, ca 10 minuter. Ta ut dem, lägg på en bakduk, fukta duken med en blomspruta och låt svalna något innan de serveras. Gör samma procedur med de andra två plåtarna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben