Sissis blåbärsbullar

Serverar: 40 portioner

God variant på den klassiska kanelbullen.

Ingredienser

  • Deg
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 3 dl dinkelmjöl
  • Ca 10 dl vetemjöl special
  • Fyllning
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 5 dl frysta blåbär
  • 1 ½ dl syltsocker
  • Uppvispat ägg till pensling
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och lös den med mjölken, tärnat smör, socker och kanel.
    2. Tillsätt allt dinkelmjöl och sedan vetemjölet (lite i taget) och arbeta till en smidig deg som släpper kanterna.
    3. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 50 minuter. Blanda smör med syltsocker.
    4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut den ena delen, bred på halva fyllningen och fördela hälften av blåbären ovanpå. Rulla ihop till en tajt rulle. Gör samma sak med den andra deg-halvan och resten av fyllningen + blåbären.
    5. Skär varje rulle i 20 delar och lägg bullarna i formar, utspridda på två bakplåtar. Tryck ner mitten av bullarna med tummen. Jäs under bakduk ca. 45 minuter.
    6. Sätt ugnen på 225 grader när det är drygt 20 minuter kvar av jästiden. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
    7. Grädda första bullplåten i mitten av ugnen i ca. 10 minuter, lägg sedan in den andra. Låt svalna under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben